Fenomenalni Pešić zaustavio hrabre Zagrebaše u dalekom Brestu!
Objavljeno: 05. 12. 2017 - 5:43

Rukometaši Prvog plinarskog društva Zagreb poraženi su u sklopu 09. kola SEHA Gazprom lige na gostovanju kod Meshkov Bresta. Dvoboj hrvatskog i bjeloruskog prvaka završen je tijesnom pobjedom domaće ekipe rezultatom 24:23 (11:9).

Na put u Brest trener PPD Zagreba Zlatko Saračević nije poveo od ranije ozlijeđene Josipa Vekića, Domagoja Pavlovića i Davida Miklavčića, a u Zagrebu su zbog lakših ozljeda ostali i Tonči Valčić, odnosno Tin Lučin. Umjesto Matevža Skoka priliku da stane među vratnice dobio je mladi Arian Jović.

Prvo poluvrijeme...

Trener Saračević odlučio je utakmicu započeti s Kastelicom na golu, Šušnjom na crti, Ravnićem i Horvatom na krilima te vanjskom linijom Bičanić – J. Valčić – Vuglač. U fazi obrane umjesto Josipa Valčića ulazio je Tin Kontrec.

Utakmicu je pogotkom, tek u 05. minuti, otvorio Damir Bičanić, a prije toga gledatelji su mogli svjedočiti nadmetanju Urha Kastelica i Ivana Pešića koji su u uvodnim minutama skupili svaki po tri obrane.

Do 10. minute rezultat je bio 3:3, s tom razlikom što su kod domaćina pogađali Andrei Yurinok, Pavel Horak i Rastko Stojković (7m), dok je za Zagreb u sva tri navrata precizan bio Damir Bičanić. Uz šuterski sjajno raspoloženog lijevog vanjskog uvodnu četvrtinu utakmice sjajnim je obranama obilježio i vratar Kastelic.

U 13. minuti trener Saračević napravio je prvu izmjenu, iz igre je izašao kapetan Zlatko Horvat umjesto kojega na parket ulaz Josip Božić Pavletić. Minutu kasnije umjesto Bičanića u igri je Matej Hrstić, na mjesto Šušnje dolazi Igor Vori, a umjesto Marija Vuglača gledamo Žarka Markovića.

U posljednjih deset minuta prvog poluvremena ušlo se s prednošću hrvatskog prvaka 6:7, a u igru je umjesto Josipa Valčića ušao Luka Mrakovčić.

Trener Saračević pozvao je minutu predaha u 24. minuti, nakon što njegovi igrači i treći puta nisu iskoristili priliku da se odvoje na dva pogotka razlike.

U 26. minuti Ivan Pešić obranio je sedmerac kapetanu Horvatu, nakon čega je u sljedećem napadu domaćina u vodstvo 9:8 doveo Siarhei Shylovich. Bilo je to prvo vodstvo Meshkov Bresta još tamo od 07. minute kada su vodili 3:2.

Uvukla se nervoza u redove hrvatskog prvaka u samoj završnici prvog poluvremena. Nekoliko nepotrebnih tehničkih grešaka u napadu dvama je brzim golovima kaznio Simon Razgor, a samo reakcija sjajnog Urha Kastelica pomogla je najboljem hrvatskom klubu da ne potone potpuno.

Ipak, najljepši trenutak utakmice, a bez sumnje i jedan od najljepših trenutaka u dosadašnjem dijelu SEHA Gazprom lige, dogodio se kada je pet sekundi prije kraja iskusni Igor Vori postigao prekrasan pogodak „šraubom“ pokraj zbunjenog Ivana Pešića.

Na odmor se otišlo s prednošću domaćina 11:9.

Drugo poluvrijeme...

Nastavak za Zagreb otvara sedmorka Kastelic-Vuglač-J.Valčić-Bičanić-Vori-Horvat-D.Marković. U fazi obrane umjesto Damira Bičanića ulazi Leon Šušnja, a umjesto Josipa Valčića ulazi Matej Hrstić.

Sjajno prvo poluvrijeme obranjenim sedmercem Rastku Stojkoviću na samom početku drugog nastavlja Urh Kastelic, a golovima Josipa Valčića i Marija Vuglača Zagreb vraća utakmicu u egal.

Ipak, domaćin je zaigrao s manje grešaka na otvaranju nastavka, sa sjajnim obranama nastavio je Ivan Pešić, a u napadu se raspucao Alexander Shkurinsky. Pogotkom Rajka Prodanovića s krila u 39. minuti na semaforu je pisalo 16:11 za domaćina, a trener Saračević pozvao je minutu predaha.

Urodilo je to plodom, zaigrali su Zagrebaši čvršće  u obrani, dok su u napadu širinu klupe hrvatskog prvaka različitim rješenjima demonstrirali Damir Bičanić, Mario Vuglač i Matej Hrstić. Pogotkom Tina Kontreca u 48. minuti na semaforu je stajalo 20:18 za domaćina.

U sljedeće tri minute imali su hrvatski prvaci priliku dodatno smanjiti vodstvo domaćina, no da je ovo njegova večer dokazao je fenomenalni Ivan Pešić obranivši prvo još  jedan sedmerac kapetanu Horvatu, a nešto kasnije i šut Mariju Vuglaču.

Trener domaćina Sergej Bebeshko shvatio je da gosti opasno prijete pa je u 52. minuti pozvao svoju drugu minutu predaha, dok je trener Saračević u posljednjih osam minuta u vatru gurnuo mladog vratara Ariana Jovića.

A upravo je mladi Jović fantastičnom bravurom obranio zicer Petru Đorđiću, nakon čega je u 55. minuti iz polukontre poentirao Josip Božić – Pavletić.

Nadu u eventualni preokret definitivno je stigao kraj u 57. minuti kada je Ivan Pešić obranio i treći gostujući sedmerac. Ovoga puta bio je uspješniji od Žarka Markovića.

Osmim pogotkom Damira Bičanića minutu i 20 sekundi prije kraja utakmice postavljen je rezultat 24:22, a trener Bebeshko odlučio je pozvati i treću minutu predaha.

Brzo su domaćini htjeli riješiti pitanje pobjednika, šutirao je Shkurinsky, a obranio Jović. Na drugoj strani brzo je pogodio Josip Valčić, a onda su suci utakmice Marković i Boričić pustili da posljednji napad domaćina traje do tri sekunde prije kraja utakmice.

I taj, posljednji pokušaj domaćina obranio je mladi Arian Jović, nakon čega je trener Saračević pozvao minutu predaha.

Međutim, tri sekunde bile su dovoljne samo za pokušaj Žarka Markovića iz daljine koji je, kao i mnoge dotad, pokupio igrač utakmice Ivan Pešić.

Na koncu pobjeda domaćina rezultatom 24:23.

Slijedi put u Našice, pa dva varaždinska domaćinstva s Tatranom i Vojvodinom!

Pred rukometašima PPD Zagreba dvoboj je 10. kola SEHA Gazprom lige u kojemu će najbolji hrvatski rukometaši gostovati kod našičkog Nexea. Najveći derbi hrvatskog rukometa na rasporedu je u subotu 09. prosinca u sportskoj dvorani Kralja Tomislava u Našicama, s početkom u 19.00 sati.

U posljednja dva susreta kalendarske 2017. godine ugostit ćemo u varaždinskoj Areni slovački Tatran Prešov (srijeda 13. prosinca u 19.00 sati), odnosno Vojvodinu (subota 16. prosinca u 18.00 sati).  

Meshkov Brest – PPD Zagreb 24:23 (11:9)

Victoria Hall: 1 000 gledatelja

Suci: Dejan Marković i Marko Boričić (SRB)

Delegat: Jovan Popadić (SRB)

Meshkov Brest: Pešić 14 + 3 obrane, Yaschanka, Shkurinskiy 3, Matskevich, Yurinok 1, Nikulenkau 1, Stojković 2(1), Shumak 2, Prodanović 1, Horak 4, Razgor 2, Igropulo 2, Selviasiuk, Đorđić 3, Shylovich 3, Astrashapkin

PPD Zagreb: Jović 4 obrane, Kastelic 11 + 1 obrana; Ž. Marković, Ereš, Mrakovčić, Božić – Pavletić 2, Kontrec 3, Vori 2, D. Marković, Horvat 1(1), Šušnja 1, J. Valčić 2, Ravnić, Hrstić 1, Vuglač 3, Bičanić 8 

  Povratak na sve vijesti