Kup je naš! Čupić i Mandić poveli PPD Zagreb do velike pobjede nad Nexe Našicama!
Objavljeno: 15. 05. 2022 - 7:49

Rukometaši Prvog plinarskog društva Zagreb osvajači su Kupa Hrvatske! Naš najbolji klub u uzbudljivom je finalnom susretu bio bolji od našičkog Nexea i tako po 28. put u svojoj trofejima bogatoj povijesti uzeo naslov osvajača domaćeg kupa.

U finalnom susretu, igranom u sportskoj dvorani Žatika u Poreču, hrvatski su rukometni prvaci nadigrali rivale iz Našica rezultatom 30:27 (16:16).

Sastavi

Trener PPD Zagreba Ivica Obrvan za završnicu Kupa, koja se održala u Poreču u sklopu Festivala rukometa, nije mogao računati na od ranije ozlijeđenog lijevog vanjskog Aleksa Kavčića dok svoje mjesto u sastavu nisu našli niti Filip Ivić, imenjak mu Perić, Paolo Kraljević, Valentino Ravnić, Karpo Sirotić, Adin Faljić i Fabijan Grubišić.

Kod Našičana se, pak, u sastavu nisu našli Moreno Car, Fran Mileta, Aleksandar Bakić, Marin Greganić, Karlo Godec, Mateo Rodin, Miha Kavčić i Saša Barišić Jaman.

Pravdu je dijelio najbolji hrvatski sudački par Matija Gubica i Boris Milošević.

Prvo poluvrijeme

Trener Ivica Obrvan susret je otvorio sa sedmorkom Slavić na golu, Musa na crti, Čupić i Mandić na krilima te vanjskom linijom Srna – Obranović - Klarica. U fazi obrane umjesto mladog Klarice ulazio je Jakov Gojun.

Našičani, pak, u utakmicu kreću s Radovanovićem na golu, Pribetićem na crti, Jelinićem i Melićem na krilima te vanjskom linijom Jaganjac – Markušić – Vejin.

Da je ulog visok znalo se i prije početka susreta, a po nekoliko uvodnih minuta moglo se vidjeti da su igrači obje ekipa poprilično nervozni.

Tako već u prvih pet minuta imamo isključenja Pribetića i Čupića zbog prekršaja, ali i Vlade Matanovića koji nije napustio parket iako je Zagreb u tim trenucima imao igrača manje.

Do dvostruke prednosti prvi je u 6. minuti stigao Nexe (2:4), ali se hrvatski prvak do 10. minute uspio vratiti u egal (6:6).

U drugu šestinu utakmice PPD Zagreb opet ulazi s čovjekom manje, jer je ovoga puta na hlađenje otišao Klarica zbog povlačenja Jaganjca.

Žestoku obranu Našičani pretvaraju u pogotke kroz kontre, polukontre i brze centre, a u 13. minuti jednu je takvu kontru golom zaključio Fahrudin Melić te tako doveo Nexe do prednosti 7:9.

U 19. minuti imali su Našičani priliku da povedu s +3, ali uspjeli su se Zagrebaši obraniti te je šut Halila Jaganjca zaustavio mladi Matej Mandić. Četiri minute kasnije Ivan Čupić uspješno pogađa iz sedmerca za novo izjednačenje i povratak Zagreba u utakmicu (13:13).

Do drugog vodstva na utakmici (prvo se dogodilo u 10. minuti kada je Klarica pogodio za 6:5) stigli su Zagrebaši golom Filipa Vistoropa za 14:13 u 24. minuti, nakon čega je trener našičkog kluba Branko Tamše zatražio minutu predaha.

U 26. minuti kapetan Mandić je sjajno proigrao Grahovca na crti, nakon čega je mladi pivot pogodio za prvo dvostruko vodstvo Zagreba (15:13).

Prvo poluvrijeme zaključeno je rezultatom 16:16. Kratak rezime viđenog može se svesti na to da je Nexe bio bolji u uvodnih 15-ak minuta kada je energičnom obranom i brzim napadima zadavao dosta glavobolja Zagrebašima, ali je nakon toga obrana najboljeg hrvatskog kluba konsolidirala svoje redove i ostavila Nexe bez gola iz igra čitavih 10 minuta.

Drugo poluvrijeme

Uvodne minute nastavka protječu u igri gol za gol, a koliko je nervoze bilo prisutno u ovoj utakmici najbolje oslikava detalj iz 37. minute kada je Luka Moslavac dobio izravni crveni karton zbog udaranja u glavu Zvonimira Srne.

Prvu kontru Zagreba, nakon tehničke greške u napadu Našičana, dočekali smo u 40. minuti kada je kapetan David Mandić doveo hrvatske prvake u vodstvo 21:20, a dvije minute kasnije Filip Vistorop pogađa za +2 Zagreba (22:20).

Do prvih +3 (23:20) najbolji hrvatski klub doveo je sjajni Ivan Čupić koji je pogodio sedmerac i natjerao Branka Tamšea da pozove i drugu minutu predaha u 43. minuti.

Dvije minute kasnije, dakle u 45. minuti susreta, Filip Vistorop pogađa iz prolaza za vodstvo Zagreba 24:20, što je ujedno bilo i najveće vodstvo do tog trenutka koje je jedna ekipa imala na ovoj utakmici.

U posljednjih 15 minuta utakmice ušlo se s vodstvo Zagreba 24:22.

U 50. minuti susreta, nakon još jedne tehničke greške Našičana u napadu, Davor Ćavar pogađa iz kontre za 27:23, a u 52. minuti, pri vodstvu Zagreba 28:24, trener Nexea Branko Tamše koristi i svoju posljednju minutu predaha.

U 54. minuti iz jako teške pozicije pogađa nepogrešivi Ivan Čupić za prvih +5 Zagreba (29:24).

Nexe se, međutim, nije predavao pa su tako preko kružnog napadača Marija Tomića smanjili zaostatak na 29:27 u 58. minuti.

Do konca, ipak, najbolji hrvatski rukometaši uspijevaju zadržati svoju prednost i na kraju potpuno zasluženo slave 28. titulu osvajača Kupa Hrvatske.

Pojedinačni učinak

Do velike pobjede PPD Zagreb predvodio je fenomenalni Ivan Čupić s osam pogodaka iz isto toliko pokušaja, dok je ušavši s klupe fantastično reagirao Filip Vistorop sa šest pogodaka. Svakako treba spomenuti i kapetanski nastup našeg kapetana Davida Mandića koji je postigao pet pogodaka, ali i Luku Lovru Klaricu s četiri postignuta gola.

Našičane je sjajno predstavljao Fahrudin Melić sa sedam golova i stopostotnim učinkom, pet je pogodaka dodao Marin Jelinić, a jedan manje Halil Jaganjac.

Slijede nam još najmanje dvije utakmice s Nexeom!

Dva najbolja hrvatska kluba će se sastati za manje od tjedan dana u sklopu Paket24 Premijer lige za prvaka rukometnog prvenstva Hrvatske! Naime, već u subotu 21. svibnja u Kutiji šibica domaćin će biti PPD Zagreb, a nekoliko dana kasnije, u srijedu 25. svibnja, u Osnovnoj školi Kralja Tomislava u Našicama tu će ulogu imati Nexe.

Obzirom da trenutno obje ekipe imaju po dva osvojena boda, ukoliko bi se dogodilo da jedan od takmaca slavi u oba susreta prvenstvo bi bilo završeno i imali bismo prvaka Hrvatske za sezonu 2021. / 2022. Ukoliko, pak, niti jedna ekipa u ove dvije utakmice ne stigne do šest osvojenih bodova, serija se nastavlja.

PPD Zagreb – Nexe 30:27 (16:16)

SD Žatika: 1000 gledatelja

Suci: Matija Gubica (Višnjevac) i Boris Milošević (Osijek)

Delegat: Davor Tor (Zagreb)

PPD Zagreb: Slavić 3 obrane, M. Mandić 1 obrana; Šipić, Vistorop 6, Ćavar 1, D. Mandić 5, Klarica 4, Gojun, Srna 3, Klis, Musa, Matanović 1, Čupić 8, Obranović 1, Leimeter, Grahovac 1

Trener: Ivica Obrvan

Nexe: Kuzmanović 3 obrane, Radovanović 5 obrana + 1 gol; Vejin 3, Jelinić 5, Vida, Manci Mičević, Blažević, Velkavrh, Severec 1, Moslavac, Kević, Tomić 4, Melić 7, Jaganjac 4, Markušić 1, Pribetić 1

Trener: Branko Tamše

  Povratak na sve vijesti