“Najmlađi smo u Europi, imamo najmanji budžet i najmanje stranaca! Čestitke igračima i stožeru!
Objavljeno: 15. 12. 2021 - 12:25

U srijedu, 15. prosinca u Trofejnoj sobi sportske dvorane Trešnjevka, održana je konferencije za medije na kojoj su osvrt na prvi dio sezone dali direktor rukometnog kluba Prvo plinarsko društvo Zagreb Vedran Šupuković i glavni menadžer Božidar Jović.

Jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva u Hrvatskoj se, podsjetimo, nakon odigrane polusezone nalazi na prvom mjestu skupine A Paket24 Premijer lige rukometnog prvenstva Hrvatske s maksimalnim učinkom nakon 13 odigranih kola, dok se u sklopu EHF Lige prvaka nalaze na šestom mjestu s dvije pobjede, dva remije i šest poraza nakon deset odigranih kola.

  • Za početak bih se osvrnuo na posljednje dvije pandemijske godine. Lani smo nažalost upisali svih 14 poraza i mogu reći da smo s pravom bili izloženi velikom broju kritika. Međutim, unatoč pandemiji valja istaknuti da su objektivne i subjektivne okolnosti funkcioniranja sporta u Hrvatskoj takve da mi teško možemo držati korak s klubovima s kojima se želimo natjecati. Situacija je takva da je rukometni klub Zagreb, nažalost, jedini zagrebački klub u najvišem europskom rangu natjecanja. Nažalost, za nas niti ova sezona u Ligi prvaka nije počela na najbolji mogući način, iako smo mi u susretima SEHA Gazprom lige s Vardarom, Meshkov Brestom i Veszpremom dali naslutiti da se dižemo i da bi mogli biti konkurenti klubovima koji imaju višestruko veći budžet od nas. Ipak, ono što nas veseli jest da smo uspjeli osvojiti šest bodova i ne samo to, već smo i uspjeli dignuti intenzitet i kontinuitet igre na razinu da smo bili poprilično kompetitivni europskoj eliti. Tu posebice mislim na dvije utakmice s Montpellierom, a što se tiče ovog drugog susreta igranog u Francuskoj još uvijek čekamo pravorijek EHF-a vezano za poništeni gol Luke Lovre Klarice u 53. minuti koji bi nam donio bod da je priznat – kazao je u uvodu direktor kluba Vedran Šupuković te potom nastavio:
  • Ono s čime smo posebno zadovoljni i na što smo ponosni jest činjenica da je Zagreb najmlađi klub u Ligi prvaka s prosjekom godina od 24,1. Ako maknemo tri najstarija igrača prosjek se spušta na 23,6, a kada bismo maknuli šest najstarijih igrača došli bismo do prosjeka od 22,1 godinu. Imamo čak devet igrača s 23 godine ili mlađih i treba istaknuti kako su igrači koji su do jučer još bili potpuni anonimusi čak i za hrvatske pojmove, dali veliki obol u ovim dobrim rezultatima s kojima odlazimo na zimski predah. Tako primjerice možemo istaknuti Zvonimira Srnu koji je do prije godine i pol igrao drugu hrvatsku ligu i to pritom uglavnom igrajući samo obranu. Isto tako, Luka Lovre Klarica nastupao je u trećoj hrvatskoj ligi, dok je 18-godišnji Matej Mandić došao iz prve bosanske lige i da je, spomenimo i to, protiv Meshkova u Bjelorusiji imao 14 obrana, a u Zagrebu im je obranio tri penala. Uspjeli smo afirmirati cijeli niz mladih hrvatskih igrača, od kojih će neki uskoro nastupiti i za reprezentaciju. Također, osim što smo najmlađi ekipa smo s najmanje stranaca. Od 23 prijavljena igrača za Ligu prvaka od stranaca imamo Csabu Leimetera iz Mađarske, odnosno dva mlada bosanskohercegovačka reprezentativca Edina Klisa i Adina Faljića. Nakon loše prošle sezone na koncu koje smo se rastali s čak osam stranaca koji nam nisu donijeli ono što smo od njih očekivali, odlučili smo potpuno zaokrenuti politiku i okušati se u radi s mladim hrvatskim igračima koji danas čine 87 posto naše ekipe – dodao je Šupuković te se osvrnuo i na nove metode rada u klubu.
  • Mi smo pokušali unijeti puno više analitičkih kategorija, puno više skautinga s naglaskom na hrvatske igrače. Ispratili smo generaciju 2002., te smo sada zadnje pratili generaciju 2004. u Francuskoj i nastojat ćemo i u budućim godinama maksimalno popunjavati kadar iz tih mladih hrvatskih reprezentacija – zaključio je direktor kluba Vedran Šupuković te je potom prepustio riječ glavnom menadžeru Božidaru Joviću.
  • Pozdravljam sve što je direktor rekao i što se toga tiče nemam što previše za dodati. Informacija koju bih htio podijeliti s vama jest da je klub jučer sporazumno raskinuo ugovor s povremenim hrvatskim reprezentativcem Matejom Hrstićem koji će na polusezoni prijeći u redove francuskog Limogesa. Mateju se ovim putem zahvaljujemo na sjajnoj suradnji i želimo mu svu sreću u nastavku karijere. Kao što možda znate njemu je isticao ugovor na kraju sezone, a budući da je Limoges u velikim problemima s ozljedama javila im se potreba za kvalitetnim lijevim vanjskim poput Mateja. Budući da smo od prvoga dana imali kvalitetnu suradnju odlučili smo i mi izaći njemu ususret te ga pustiti da ode već na polusezoni. Što se nas tiče svakako ćemo se u ovom zimskom periodu pojačati za jednog igrača kako bismo nadomjestili njegov odlazak – kazao je Božidar Jović te potom dodao:
  • Htio bih se zahvaliti stručnom stožeru na čelu s trenerom Ivicom Obrvanom. Kada podvučemo crtu mislim da možemo biti zadovoljni s ovom polusezonom. Nismo nerealni i to što smo očekivali je tu negdje s ovim što smo dobili. I sam trener Obrvan je rekao da je imao dosta problema s ozljedama u uvodnim utakmicama Lige prvaka i da bi svakako imali bod ili dva više da je zdravstveno stanje to dopustilo. Sve u svemu na dobrom smo putu i u nastavku sezone očekujemo da se zadržimo na ovoj stazi. Mi ćemo kao uprava biti podrška igračima i stučnom stožeru i želio bih iskoristiti i ovu priliku da im čestitam na trudu i zalaganju. Mislim da su napravili jako dobar posao u prvom dijelu sezone – zaključio je Božidar Jović.
  Povratak na sve vijesti