Nakon drame sedmeraca Zagrebaši slavili protiv Bresta i ušli u finale SEHA Gazprom lige!
Objavljeno: 03. 09. 2021 - 8:14

Rukometaši Prvog plinarskog društva Zagreb senzacionalno su izborili plasman u finale SEHA Gazprom lige, nakon što su u polufinalnom susretu završnog turnira u Zadru bili bolji od ekipe bjeloruskog Meshkov Bresta.

Senzacionalno u prvom redu stoga što su još u utorak navečer nakon „Pirove pobjede“ nad skopskim Vardarom bili eliminirani iz natjecanja i po prvi puta otkako je SEHA Gazprom lige ostali na korak do Final Four turnira.

Spletom nesretnih okolnosti u kojima su se zbog pozitivnog slučaja virusa covid_19 u svojim redovima rukometaši Vardara vratili u Skopje, hrvatski su rukometni prvaci kao „lucky loser“ dobili naknadnu pozivnicu da se pridruže ekipama Meshkov Bresta, Telekom Veszprema i Motor Zaporozhya kao četvrti sudionik desetog izdanja završnog turnira SEHA Gazprom lige.

U super uzbudljivom prvom polufinalnom dvoboju u sportskoj dvorani Višnjik u Zadru najbolji su hrvatski rukometaši na iznenađenje mnogih svladali momčad favoriziranog bjeloruskog prvaka rezultatom 38:37 (32:32, 15:16) i tako izborili plasman u finale gdje će odmjeriti snage s mađarskim Telekom Veszpremom koji je u kasnije igranom polufinalu svladao ukrajinski Motor Zaporozhye.

Sastavi

Trener Zagrebaša Ivica Obrvan nije za ovaj dvoboj mogao računati na usluge od ranije ozlijeđenih igrača poput Valentina Ravnića, Adina Faljića i Filipa Perića, dok se u posljednjem dvoboju s Vardarom ozlijedio i standardni lijevi vanjski Matej Hrstić.

Kod Bjelorusa zbog ozljeda nije, pak, bilo hrvatskog reprezentativca Ivana Pešića, kao ni sjajnog desnog vanjskog Pawela Paczkowskog i kružnog napadača Artsioma Selviasiuka.

Prvo poluvrijeme

Zagreb je, za mnoge pomalo iznenađujuće, utakmicu otvorio sa sedmorkom Ivić-Mandić-Matanović-Srna-Vistorop-Klarica-Šipić, dok je u fazi obrane ulazio Gojun umjesto Šipića.

Uvodnih desetak minuta igralo se gol za gol, s time da smo u prve dvije minute svjedočili pravom „run and gun“ rukometu s čak šest postignutih, jednako raspoređenih pogodaka.

Do prvog dvostrukog vodstva stigli su Bjelorusi pogotkom Slovenca Jake Malusa u 17. minuti s devet metara.

U tom trenutku na semaforu je stajalo 8:10 za Meshkov Brest, a trener PPD Zagreba Ivica Obrvan pozvao je svoju prvu minutu predaha i u igru poslao Karpa Sirotića i Csabu Leimetera.

Nešto ranije u igru je ušao i iskusni Željko Musa, dok je Jakov Gojun nastavio igrati u obrani unatoč tomu što je do tog trenutka skupio već dva isključenja.

Nakon spomenutog trojca priliku da pokaže što zna u posljednjih je desetak minuta prvog poluvremena na lijevom vanjskom dobio i mladi bosanskohercegovački reprezentativac Edin Klis.

U 22. minuti Csaba Leimeter pogađa dalekometni šut „kroz uši“ Ivanu Matskevichu za izjednačenje 11:11 i povratak Zagreba u igru.

Minutu kasnije Filip Ivić sjajnom paradom skida zicer kapetanu bjeloruske momčadi Shumaku, a maloprije spomenuti Klis pogađa za vodstvo Zagreba.

Ipak, do konca prvog poluvremena momčad španjolskog trenera Daniela Gorda opet je prešla u vodstvo i na odmor otišla s minimalnom prednošću 15:16.

Drugo poluvrijeme

Nastavak otvaraju Ivić-Čupić-Mandić-Klarica-Vistorop-Obranović-Musa, dok u fazi obrane i dalje ulazi Gojun.

Što se pogodaka tiče, pak, drugo su poluvrijeme, svaki na svojoj strani, golovima otvorili Kasparek i Vistorop, a potonji je napad kasnije izborio i sedmerac kojim je Čupić donio novo poravnanje.

Odmah potom Staš Skube radi probijanje, a Mandić u kontri pogađa za novo vodstvo Zagreba 17:16.

Do prvog dvostrukog vodstva Zagrebaši su stigli u petim pogotkom Filipa Vistoropa u 37. minuti. Sjajni srednji vanjski PPD Zagreba pogodio je dalekometni šut s devet metara za prednost Zagreba 19:17, nakon čega je Daniel Gordo pozvao minutu predaha.

Minutu predaha koji je, na sreću po Bjeloruse, urodila plodom jer nakon iste dvama vezanim pogocima Dmitrii Santalov donosio novo izjednačenje.

U 42. minuti sjajni srednji vanjski Bresta, slovenski reprezentativac Staš Skube iznenadio je večeras odličnog Filipa Ivića i doveo svoju momčad u vodstvo 20:21 što je, kako će se kasnije pokazati, bilo i posljednje vodstvo Bjelorusa na utakmici.

Tri minute kasnije, dakle u 45. minuti, fantastičnim šaseom Filip Vistorop pogađa za vodstvo Zagreba 23:22 i tada kreće sjajna serija Zagrebaša koji su fantastičnom obranom i pogocima Čupića, Obranovića i Mandića stigli do vodstva 26:22 u 48. minuti utakmice.

U 54. minuti, nakon što je Klarica krivo poslao jednu loptu Vistoropu, a Mikita Vailupau iz kontre smanjim zaostatak svoje ekipe na 29:27, trener PPD Zagreba Ivica Obrvan pozvao je minutu predaha.

Posljednjih pet minuta gledali smo pravu dramu u dvorani Krešimira Ćosića u Zadru.

U 59. minuti Mikita Vailupov pogodio je iz kontre za novo izjednačenje 31:31, a do kraja je ostala minuta.

Zagreb je krenuo u napad, trener Obrvan pozvao je minutu predaha, a Sandro Obranović svom je bivšem klubu, preko bloka, zabio pogodak za pobjedu sedam sekundi prije kraja.

Ipak, trener Gordo pozvao je svoju minutu predaha, lijevi vanjski Santalov pogodio, također preko bloka, za konačnih 32:32 nakon čega se pristupilo izvođenju sedmeraca.

Sedmerci

U prvih pet serija sedmeraca vidjeli smo po jedan promašaj na svakoj strani. U trećoj seriji Edin Klis promašio je gol, a u seriju kasnije Filip Ivić obranio je sedmerac Stašu Skubeu.

U novoj seriji sedmerci su se izvodili do prvog promašaja, a to se dogodilo već u drugoj seriji.

Nakon što su po drugi puta precizni bili Mikita Vailupau i Davor Ćavar, Dino Slavić obranio je sedmerac Jaki Malusu.

Za veliku pobjedu i slavlje Zagrebaša pobrinuo se sjajni Ivan Čupić koji je i drugi puta u raspucavanju nadmudrio Ivana Matskevitcha i tako odveo Zagreb po četvrti puta u veliko finale SEHA Gazprom lige.

Pojedinačni učinci

Prvi je strijelac susreta s deset postignutih pogodaka, uključujući onaj pobjednički, bio Ivan Čupić koji je sve svoje golove i to bez promašenog šuta postigao s linije sedam metara.

Možda i svoju najbolju partiju otkako je došao u Zagreb pružio je večeras nezaustavljivi Filip Vistorop s osam pogodaka iz igre. Pet je golova dodao David Mandić, a jedan manje Sandro Obranović.

Svoj obol ovoj velikoj pobjedi dali su i vratari. Sjajni Filip Ivić skupio je devet, a Dino Slavić pet obrana.

Kod poraženog Bresta s devet je pogodaka prednjačio Mikita Vailupau, dok su po pet postigli Staš Skube i Andrei Yurynok.

Ivan Matskevich imao je deset, a Ilya Usik jednu obranu.

Za plasman u nedjelju

U nedjelju, 05. rujna završni je dan Final Four turnira SEHA Gazprom lige za sezonu 2020. / 2021.

Dvoboj za treće mjesto na rasporedu je u 16.30 sati, dok će se o pobjedniku turnira odlučivati u terminu od 19.00 sati.

Samo tjedan dana po povratku iz Zadra kreće i prvenstvo Hrvatske, a naši će Zagrebaši u prvome kolu Paket24 Premijer lige gostovati u Samoboru kod rukometnog kluba Rudar. Ta utakmica na rasporedu je u subotu 11. rujna, a točan termin susreta još se ima odrediti.

PPD Zagreb – Meshkov Brest 38:37 (32:32) (15:16)

Sportska dvorana Višnjik: Bez gledatelja

Suci: Nenad Nikolić i Dušan Stojković (Srbija)

SEHA delegati: Jan Rudinsky (Slovačka) i Jovan Popadić (Srbija)

PPD Zagreb: Slavić 5 obrana, Ivić 9 obrana; Šipić 1 (1), Vistorop 8, Ćavar 2 (2), Mandić 5, Klarica 2, Gojun, Srna 1, Klis 2, Musa, Sirotić 1 (1), Matanović, Čupić 10(10), Obranović 4, Leimeter 2

Meshkov Brest: Matskevich 10 obrana + 1 gol, Usik 1 obrana; Santalov 4, Bonnefond, Yurynok 5, Skube 5, Shumak, Baranau 2 (1), Viarheichyk, Kasparek 6, Vailupau 9 (2), Malus 4 (1), Tamashuk, Vranješ 1, Silko

  Povratak na sve vijesti