Pred Kutijom šibica otkrivena spomen ploča Iztoku Pucu!
Objavljeno: 22. 11. 2016 - 6:51

U utorak 22. studenog ispred sportske dvorane Kutija šibica na Trešnjevci otkrivena je spomen ploča legendi hrvatskog i slovenskog rukometa – zlatnom olimpijcu i dvostrukom klupskom prvaku Europe – bivšem članu Zagreba i Celja, velikom Iztoku Pucu.

Iztok Puc je s rukometnim klubom Zagreb u dva navrata osvajao tadašnju IHF-ovu Ligu prvaka (1992, 1993), za hrvatsku rukometnu reprezentaciju nastupio je 65 puta, a bio je član momčadi koja je osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu 1995., broncu na Europskom prvenstvu 1994., ali i kao krunu trofejimaprebogate karijere zlato na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti.

Za reprezentaciju Slovenije igrao je 34 puta, a pamti se njegov nastup i osmo osvojeno mjesto na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. Nakon igračke karijere preselio se na Floridu, gdje je nakon teške bolesti preminuo 20. listopada 2011. u 46. godini života.

Iztok Puc je bio veliki čovjek, prijatelj i veliki rukometaš, koji je obilježio jednu eru hrvatskog rukometa. Svaku utakmicu igrao je sa velikom požrtvovnošću, nikad nije kaklulirao i niti birao protivnike. Može biti veliki primjer kako se jedan sportaš treba odnositi prema svojoj ekipi i protivniku, te uzor svima koji se danas bave rukometom – kazao je prilikom otvorenja predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac.

Idejni začetnici za postavljanje spomen-ploče Iztoku Pucu su: Slovenski dom, Zagreb i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s rukometnim klubom Prvo plinarsko društvo Zagreb i uz potporu Grada Zagreba. Ceremoniju otvorenja svojom su prisutnošću uveličali zagrebački gradonačellnik Milan Bandić i Iztokov sin Borut.

Iztok je bio obdaren talentom i sportskom inteligencijom. On je igrao kao naš Cveba (Hrvoje Horvat), on je plesao igrajući rukomet. On je bio istinska rukometna veličina i ja bih ga usporedio sa Draženom Petrovićem, koji je to bio u košarci - naglasio je gradonačelnik Milan Bandić.

  Povratak na sve vijesti