Remi s Veszpremom i minimalni poraz od Göppingena na otvaranju Sparkassen kupa!
Objavljeno: 12. 08. 2017 - 6:55

Prvi dan 31. izdanja uglednog međunarodnog turnira Sparkassen kupa rukometaši Prvog plinarskog društva Zagreb odigrali su dvije utakmice u svojoj skupini, prvu protiv aktualnih prvaka mađarske Telekom Veszprema i drugu protiv odličnog njemačkog prvoligaša Frisch Auf! Göppingena.

U drugoj su grupi nastupali branitelj naslova i aktualni viceprvak Francuske Nantes, kao i bundesligaši Füchse Berlin i TVB 1898 Stuttgart.

PPD Zagreb – Veszprem 28:28 (16:17)

U susretu kojim je otvoren turnir, igranom već u jutarnjem terminu u 11.00 sati, hrvatski rukometni prvaci remizirali su s jednom od najskupljih momčadi Europe rezultatom 28:28 (16:17).

U sjajnom dvoboju dostojnom finala najbolji hrvatski rukometaši još su jednom pokazali da se mogu ravnopravno nositi s najboljim ekipama Europe, a uz samo malo sportske sreće protiv moćnog su Veszprema mogli doći i do velike pobjede.

Prvo poluvrijeme, koje je rezultatski pripalo Mađarima, otvoreno je igrom gol za gol, a trener hrvatskog prvaka Kasim Kamenica odlučio je u utakmicu ući sa Skokom na golu, debitantima Ravnićem i Božić – Pavletićem na krilima, Zlatkom Horvatom na desnom vanjskom, Josipom Valčićem na srednjem te Stipom Mandalinićem na lijevom vanjskom. Poziciju kružnog napadača zauzeo je kapetan Igor Vori.

U najjačem sastavu mađarski je prvak dolazio do vodstva od jedan, dva, pa čak i tri pogotka prednosti, no borbeni Zagrebaši nisu se predavali i na poluvrijeme se otišlo s minimalnom prednošću ekipe Ljube Vranješa.

Uz izostanke Mateja Hrstića, Josipa Vekića i Marija Vuglača koji su ostali u Zagrebu, dodatni je hendikep treneru Kamenici došao u vidu ozljede Stipe Mandalinića (udarac u mišić) koji je dotad postigao četiri pogotka, odnosno trećeg isključenja prvog čovjeka obrane Tončija Valčića.

Nastavak donosi još agresivniji Zagreb u obrani, umjesto korektnog Skoka na gol staje debitant Urh Kastelic koji je svojim obranama donio Zagrebu prvo sigurnost a onda i preokret, umjesto fantastičnog Valentina Ravnića (postigao četiri pogotka u prvom poluvremenu) u igri je ubojiti Dobrivoje Marković, slovenski reprezentativac David Miklavčić na desnom je vanjskom dok se Zlatko Horvat spušta na svoju prirodnu poziciju desnog krila, a u igru kao playmaker ulazi i Domagoj Pavlović.

Već u uvodnim minutama nastavka vidjelo se da su hrvatski prvaci gladniji pobjede, Šušnja i Kontrec odradili su lavovski dio posla u obrani i dostojno pokrili odsustvo starijeg brata Valčića, dok su u napadu ubojiti bili Vori, Marković i Horvat.

Sjajna obrana uz odličnog Kastelica na golu i spomenuti trojac kreirali su veliku seriju od 7:0, pa je Zagreb od zaostatka 18:20 stigao do vodstva 25:20 u 47. minuti.

Ipak, ni Mađari se nisu tako lako predavali te su i sami zaigrali žešće u obrani dok im je napadom dirigirao i Zagrebu najviše problema stvarao razigrani Mate Lekai.

Na koncu je Dragan Gajić pogotkom sa sedam metara u zadnjoj minuti susreta postavio konačnih 28:28.

Najbolji u redovima PPD Zagreba bili su Zlatko Horvat s pet, Stipe Mandalinić i Valentino Ravnić s četiri, odnosno Igor Vori i Dobrivoje Marković s po tri pogotka. Matevž Skok u prvom je poluvremenu imao četiri, a Urh Kastelic u nastavku sedam obrana.

Kod Veszprema prvi strijelci Dragan Gajić s pet, odnosno Mate Lekai s pogotkom manje. Mikler je u prvom poluvremenu imao osam, a Alilović šest obrana.

PPD Zagreb: Skok 4 obrane, Jović, Kastelic 7 obrana; Ereš, Mrakovčić, Božić – Pavletić 2, Kontrec, Vori 3, Marković 3, Horvat 5 (2), Šušnja 1, J. Valčić 2, T. Valčić, Mandalinić 4, Miklavčić, Ravnić 4, Bičanić 2, Pavlović 2

Telekom Veszprem: Mikler 8 obrana, Alilović 6 obrana; Manaskov, Ugalde 3, Gajić 5 (3), Marguč 1, Ilić 5 (1), Accambrey 1, Terzić, Jamali 2, Ligetvari, Gyori, Lekai 4, Tonnesen 1, Nagy 1, Ancsin 1, Schuch, Nilsson 1, Blagotinšek 1, Sulić 2

PPD Zagreb - Frisch AUF! Göppingen 33:34 (13:15)

U drugom susretu hrvatski rukometni prvaci poraženi su od aktualnih osvajača EHF kupa rezultatom 33:34 (13:15), čemu je najviše kumovao zamor materijala jer su Zagrebaši imali daleko najnepovoljniji raspored (igrali dvije utakmice u razmaku od tri sata) na turniru!

Susret s Göppingenom otvorio je trener Kamenica u sastavu Arian Jović na golu, Josip Ereš na desnom i Dobrivoje Marković na lijevom krilu, na poziciju kružnog napadača stao je Tin Kontrec, dok su vanjsku liniju činili Josip Valčić, Damir Bičanić i David Miklavčić.

Najbolji hrvatski rukometaši bolje su otvorili susret, a u 7. minuti sjajnom bravurom s lijevog krila Dobrivoje Marković donio je Zagrebu najveću prednost na utakmici od 7:4.

Nakon minute predaha bundesligaški je klub ubacio u brzinu više, a umorom načeti hrvatski prvaci polako su gubili rano stečenu prednost. Do isteka prvog poluvremena uspjeli su Nijemci u potpunosti preokrenuti rezultat te se na poluvrijeme otišlo s prednošću Göppingena od 13:15.

U nastavku na teren izlaze kapetan Igor Vori, Zlatko Horvat, Valentino Ravnić, Urh Kastelic, Stipe Mandalinić, Luka Mrakovčić i Domagoj Pavlović.

Zagrebaši su u drugom poluvremenu dali sve od sebe ne bi li stigli zaostatak, ali svježiji protivnik ipak je uspio do konca susreta sačuvati gol prednosti.

U posljednjem napadu njemačkim je prvoligašima loptu presjekao Luka Mrakovčić, a Valentino Ravnić u kontri je postigao izjednačujući pogodak. Nažalost, samo djelić sekunde prekasno jer već se oglasila sirena za kraj utakmice.

Najbolji u redovima PPD Zagreba bio je Damir Bičanić sa sedam pogodaka, šest je postigao Zlatko Horvat, a četiri Dobrivoje Marković, Arian Jović imao je šest, a Urh Kastelic tri obrane.

Kod pobjednika s osam golova najbolji Schiller, dok su po četiri dodali Pfahl, Ritterbach i Bagersted. Primož Prost imao je sedam obrana.

I tako su nakon prvog dana Sparkassen kupa rukometaši PPD Zagreba upisali remi s Veszpremom i minimalni poraz od Göppingena. No bez obzira na izostanak pobjede ostavili su hrvatski rukometni prvaci odličan dojam koji navijačima PPD Zagreba daje za pravo nadati  se još jednoj uspješnoj sezoni.

PPD Zagreb: Skok, Jović 6 obrana, Kastelic 3 obrane; Ereš 1, Mrakovčić 2, Božić – Pavletić, Kontrec, Vori 1, Marković 4 (3), Horvat (2), Šušnja, J. Valčić 3, T. Valčić, Mandalinić 3, Miklavčić 1, Ravnić 2, Bičanić 7, Pavlović 3

Frisch AUF! Göppingen: Rebmann, Prost 7 obrana; Kneule 3, Ritterbach 4, Domgaard 2, Heyman 1, Bagersted 4, Šešum 3, Fontaine, Schiller 8 (4), Rentschler, Pfahl 4, Halen 1, Schöngarth 3, Kozina 1

  Povratak na sve vijesti