Zagreb uzeo treće srebro! Veszprem slavio u finalu nakon raspucavanja sedmeraca!
Objavljeno: 05. 09. 2021 - 8:52

Treće srebro otkako je natjecanja SEHA Gazprom lige osvojili su rukometaši Prvog plinarskog društva Zagreb, nakon što su u finalnom meču 10. izdanja Final Four turnira poraženi od ekipe Telekom Veszprema.

Favorizirani Mađari bili su, nažalost, ti koji su se veselili nakon raspucavanja sedmeraca i koji su uzeli zlato konačnim rezultatom 29:31 (27:27, 13:15).

U utakmici odigranoj u ranijem terminu ukrajinski je prvak Motor iz Zaporozhya slavio s uvjerljivih 31:20 nad prvakom Bjelorusije Meshkov Brestom.

Sastavi

Kao što smo pisali uoči i nakon polufinalnog slavlja nad bjeloruskim Meshkov Brestom, van stroja su bili Valentino Ravnić, Filip Perić, Adin Faljić i Matej Hrstić, dok su „žrtvama“ spomenutog susreta, nažalost, postali Zvonimir Srna i Sandro Obranović tako da je trener Obrvan imao gotovo nemoguć zadatak – nadigrati jednu od najboljih europskih obrana s jednim lijevim, te po dva srednja i desna vanjska igrača.  

S druge strane, trofejni srpski rukometaš i novi trener Telekom Veszprema Momir Ilić nije imao takvih problema. U redovima najtrofejnijeg mađarskog kluba nedostajao je, tek, srednji vanjski danske reprezentacije Rasmus Lauge.

Prvo poluvrijeme

U nešto sporijem ritmu u odnosu na otvaranje prvog polufinala započela je posljednja utakmica sezone SEHA Gazprom lige.

Gašper Marguč pogodio je s krila već u prvom napadu Veszprema, ali Csaba Leimeter odmah odgovara krasnim golom s devet metara na drugoj strani.

Nakon uvodnog pogotka Mađara, vodstvo je preuzeo hrvatski prvak koji je u uvodnih 20-ak minuta  utakmice bio za nijansu bolja momčad na parketu.

Raspoloženi su u napadu bili Leimeter i Edin Klis, pa je Zagreb u jednom trenutku poveo i s tri pogotka razlika. Zbilo se to u 10. minuti, nakon pogotka iz kontre Željka Muse.

Ipak, odgovara Veszprem serijom od 3:0 preko raspucanog Petra Nenadića i stiže na 6:6.

Na seriju Mađara tada mini serijom 2:0 odgovaraju Zagrebaši. U 15. minuti na semaforu je 8:6 za hrvatskog prvaka, a trener Telekom Veszprema Moša Ilić zove svoju prvu minutu predaha.

Imao je Zagreb još i prednost 10:8, držao svoje vodstvo sve do 20. minute, kada je Petar Nenadić zabio po drugi puta na praznu mrežu hrvatskog prvaka i doveo svoju momčad do prednosti 10:11.

U tim trenucima trener PPD Zagreba Ivica Obrvan, uvidjevši da njegovim dečkima ponestaje rješenja u napadu, zove svoju prvu minutu predaha.

Do konca prvog poluvremena Veszprem je povećao svoju prednost na 13:15, ali unatoč nedostatku velikog broja vanjskih igrača i bitno smanjenoj mogućnosti rotacije vidjelo se da se najbolji hrvatski rukometaši nipošto ne namjeravaju predati, pa taman na drugoj strani stajalo jedna od najskupljih momčadi današnjice.  

Drugo poluvrijeme

Premda su uvodne dvije minute nastavka imali čovjeka manje na terenu, Mađari su preko Egipćanina Omara Yahije poentirali dva puta u nizu čime su vrlo rano u drugom poluvremenu stvorili do tada najveću prednost od +4 (13:17).

Na mini seriju Veszprema svojom vlastitom odgovara i Zagreb. Krasan gol s deset metara postigao je najmlađi igrač na terenu Luka Lovre Klarica, a dobru igru u obrani golom iz kontre odmah je potom okrunio kapetan hrvatskog prvaka David Mandić. Treći pogodak u nizu za najbolji hrvatski klub postigao je Edin Klis čime se PPD Zagreb vratio na zaostatak od -1 (16:17).

U 45. minuti, ipak, na semaforu je stajalo 20:23 u korist momčadi iz Mađarske, ali hrvatski rukometni prvaci odbijali su se predati pa su do 50. minute uspjeli opet doći na -2 (22:24), što je natjeralo Momira Ilića da pozove i drugu minutu predaha.

Razbranio se u tom periodu utakmice sjajni Filip Ivić koji je svojim vezanim obranama dao nekoliko prilika suigračima da dođu na -1. A pošlo je to Zagrebašima za rukom osam minuta prije kraja utakmice, kada je Filip Vistorop sjajno pogodio s deset metara za 23:24.

Razigrao se tada Karpo Sirotić koji postiže prekrasan pogodak prolazom pokraj nemoćnog Blaža Blagotinšeka, a kada je u 55. minuti Csaba Leimeter pogodio za 25:25 na Zagrebovoj klupi došlo je do erupcije oduševljenja.

Nažalost, na samom početku 58. minute na hlađenje je poslan Marin Šipić, a igrača manje u obrani odmah je prolaskom i pogotkom kaznio Petar Nenadić.

Ipak, na drugoj strani pod najvećim mogućim pritiskom odgovornost preuzima i sjajnim šaseom pogađa za izjednačenje Filip Vistorop, a nakon greške Mađara u napadu trener Ivica Obrvan zove minutu predaha ne bi li organizirao napad za prvo vodstvo Zagreba još tamo od 20. minute utakmice.

Nažalost, potrošili su Zagrebaši vrijeme, a dalekometni šut Csabe Leimetera nije bio precizan i lopta je završila visoko iznad gola Rodriga Corralesa.

Momir Ilić tada zove minutu predaha i Veszprem ima 17 sekundi ne bi li stigao do pobjede. Na sreću po Zagrebaše Omar Yahia je napravio probijanje i po drugi puta u dva dana svjedočili smo raspucavanju sa sedam metara.

Opet sedmerci!

Nažalost, epilog ovoga puta nije bio tako sretan za Zagrebaše jer su e na kraju radovali dečki iz Veszprema.

Kod pobjednika promašio je tak hrvatski reprezentativac Manuel Štrlek, dok su na našoj strani neprecizni bili Davor Ćavar i Marin Šipić.

Pojedinačni učinak

Najbolji u pobjedničkim redovima s po osam su golova bili Omar Yahia i Petar Nenadić, dok je vratarski tandem skupio 10 obrana (Corrales 1, Cupara 9).

Kod naših Zagrebaša sedam je golova postigao fenomenalni Filip Vistorop, dok je pet dodao Ivan Čupić. Dino Slavić imao je jednu, a Filip Ivić sedam obrana.

Na vrata kuca Prvenstvo Hrvatske!

Nakon više od deset godina, hrvatski će rukometni prvaci zaigrati u domaćem prvenstvu već od rujna. Naime, otkako je SEHA Gazprom lige rukometaši PPD Zagreba i Nexe Našica uključivali su se tek u proljetnom dijelu sezone.

Utakmica 01. kola Paket24 Premijer lige za Zagrebaše je na rasporedu u subotu 11. rujna u gostima kod Rudara u Samoboru.

PPD Zagreb – Telekom Veszprem 29:31 (27:27)(13:15)

Sportska dvorana Kreše Ćosića: Bez gledatelja

Suci: Mario Rudinsky i Boris Mandak (Slovačka)

SEHA Delegati: Jan Rudinsky (Slovačka) i Jovan Popadić (Srbija)

PPD Zagreb: Slavić 1 obrana, Ivić 7 obrana; Šipić 1, Vistorop 7 (1), Ćavar 1, Mandić 2, Klarica 2, Gojun, Klis 3, Musa 2, Sirotić 2(1), Matanović, Čupić 5(3), Obranović, Leimeter 3, Grahovac 1

Telekom Veszprem: Corrales 1 obrana, Cupara 9 obrana; Manaskov 2, Yahia 8(2), Nenadić 8(1), Maqueda 3, Nilsson 1, Ligetvari 1, Marguč 4(2), Štrlek, Lukacs, Blagotinšek 1, Mahe 3 (1), Ilić, Lekai, Sipos

  Povratak na sve vijesti