Zagrebaši još jednom srebrni u SEHA - Gazprom ligi, Vardaru i peti naslov prvaka!
Objavljeno: 03. 04. 2019 - 7:52

Nakon što su u utorak u polufinalu završnog turnira SEHA - Gazprom lige slavili protiv hrvatskog viceprvaka Nexea, rukometaši PPD Zagreba u finalu su poraženi od branitelja naslova, rukometnog kluba Vardar. Makedonski nacionalni prvak, a sada već i peterostruki osvajač SEHA krune, bolji je u odmjeravanju snaga protiv hrvatskog predstavnika bio u srijedu, 03. travnja, gdje je u Brestu upisao svoju drugu ovosezonsku pobjedu nad zagrebačkom momčadi. Konačni rezultat nakon 60 minuta igre bio je 23:26.

Ukupno gledano, finale SEHA - Gazprom lige bio je čak peti međusobni dvoboj Zagreba i Vardara u aktualnoj sezoni: osim dvije odigrane utakmice regularnog dijela sezone SEHA-e, momčadi su se u ožujku susrele i u osmini finala Lige prvaka utakmicama u Zagrebu i Skopju, a ponavljanje prošlogodišnjeg finala regionalnog natjecanja dovelo je i do petog dvoboja između dviju istih momčadi. U veliko finale završnice turnira plasirali su se samo dan prije pobjedama u polufinalnim dvobojima protiv Nexea (28:23), odnosno Meškov Bresta (25:23).

Sastavi

U bjelorusku rukometnu prijestolnicu nisu stigli Nikola Potić te ozlijeđeni Filip VistoropLeon ŠušnjaArian Jović i Ivan Vekić, a finalni su dvoboj prema odluci trenera Branka Tamšea s tribina odgledali i Josip Ereš te Artur Karvatski.

Uz trenera su na klupi bili i službeni predstavnik prve ekipe Tonči Valčić, trener vratara Mario Kelentrić i fizioterapeut Damir Kajba, dok su u Brest u sklopu šireg stručnog stožera doputovali i pomoćni trener Davor Rokavec te fizioterapeut Slobodan Škorić.

Sjajno otvaranje

Po svoj drugi SEHA trofej rukometaši PPD Zagreba krenuli su zaista determinirano, što je rezultiralo odličnim otvaranjem utakmice sa zagrebačke strane. Naime, osim što je susret otvoren prvim pogotkom Ivana Sršena, dobru igru odmah su u početku prikazali i Damir Bičanić te kapetan Zlatko Horvat golovima iz igre, Matej Hrstić brojnim značajnim asistencijama te Urh Kastelic intervencijama na vratima Zagreba. 

Pratili su takav ritam igre Makedonci koji su pogotcima Timura Dibirova, Staša Skubea i Danila Šiškareva odgovarali na realizacije Zagrebaša, sve dok se u 11. minuti najbolji hrvatski rukometaši napokon ne odvajaju na dva gola prednosti (6:4), a odmah zatim i +3 (7:4), nakon čega je trener crveno-crnih Roberto Garcia Parrondo primoran pozvati minutu predaha.

Upravo se nakon jednominutne pauze od igre aktualni branitelji naslova u dvoboj vraćaju mini serijom od 3-0, čime utakmicu vraćaju na početak istopivši Zagrebovu prednost (7:7). 

Odmah potom, grubim startom u 16. minuti crveni karton zarađuje Rogeiro Moraes Ferreira, koji je prisiljen ostatak finalnog dvoboja odgledati s tribine sportske dvorane Viktorija u Brestu.

Neko se vrijeme, zatim, igra gol za golom, dok Vardar u 24. minuti susreta pogotkom Dibirova ne dolazi do svoje prve prednosti te večeri (10:11).

Do kraja poluvremena igra se s prednošću na strani Makedonaca, da bi po odlasku u svlačione semafor pokazivao rezultat 12:14. 

Posljednju minutu prve polovice igre obilježila je ozljeda Christiana Dissingera koji nakon nespretnog starta Gregora Potočnika u obrani nezgodno pada i ozljeđuje ruku. Potočnik zarađuje crveni karton te seli na tribine, pa Tamše i prije početka drugoga dijela ostaje kraći za jednog igrača na klupi.

Drugo poluvrijeme...

Desetominutni predah očito je donio novu svježinu na stranu PPD Zagreba koji unatoč nezgodi prije pauze još jednom sjajno započinje poluvrijeme.. Serija od 2-0 na samome početku druge polovice dvoboja ostvarena je pogotcima Sršena iz igre i Horvata s linije sedam metara. Iako je prvi napad imao Vardar, sjajno se snašao Aleks Vlah koji je loptu poslao u ruke Zagrebaša.

U 35. minuti suci pokazuju još jedan crveni karton, ovoga puta Davidu Mandiću koji radi trećega isključenja do kraja večeri biva udaljen s terena.

Idućih petnaestak minuta igra se gotovo izjednačeno, golovi se postižu na obje strane, iako protivnici iz Makedonije održavaju stalnu minimalnu prednost koja se povremeno penje i na dva gola razlike. U 50. minuti zabija makedonska momčad za 18:21, a kombinacijom Skubea i Kristopansa rezultat raste i do 18:22. Činilo se u toj 51. minuti da će utakmica konačno biti prelomljena, pogotovo kada je četiri razlike semafor pokazivao i nekoliko minuta kasnije, u 54. minuti. 

Ipak, šest minuta do kraja ni zaostatak od četiri pogodaka nisu bili dovoljni da okončaju borbu. Asistencijama Hrstića i Vlaha te pogotcima Mrakovčića i Horvata iz kontre i raspoloženim Ristanovićem koji upisuje nekoliko uzastopnih obrana, vraćaju se Zagrebaši na minimalnu prednost od 23:24. 

Iako je šansa postojala, nadu gasi Milosavljev sa suparničke strane terena koji u 59. minuti zaustavlja pokušaj Mrakovčića nakon pogotka Stoilova za 23:25 netom prije.

U posljednih šezdeset sekundi, razliku podebljava Skube koji postavlja i konačan rezultat od 23:26 po završetku finalnog dvoboja. Ovom pobjedom Vardar u Makedoniju nosi čak treći uzastopni naslov SEHA - Gazprom lige.

Najbolji u redovima Zagrebaša bio je Luka Mrakovčić s četiri pogodaka, dok su kapetan Zlatko Horvat, Josip Božić Pavletić i Aleks Vlah upisali svaki po tri. Najuspješniji na drugoj strani te najbolji strijelac utakmice bio je Dainis Kristopans sa sedam realiziranih pogodaka, dok su Timur Dibirov i Staš Skube upisali dva manje.

Kada su u pitanju vratari, Zagrebov duo Kastelic-Ristanović sakupio je osam obrana ukupno (četiri svaki), dok je Vardarov Dejan Milosavljev po završetku imao sedam zaustavljenih lopti.

Ovim dvodnevnim natjecanjem koji nas je ove sezone odveo u Brest, okončano je još jedno izdanje regionalne SEHA - Gazprom lige. Osim novom-starom nositelju naslova Vardaru, ovim putem na ostvarenim uspjesima čestitamo i ostatku četvorke koja je činila sudionike završnog turnira SEHA - Gazprom lige, a to su četvrtoplasirani Nexe te brončani domaćin Meškov Brest!

PPD Zagreb – Vardar 23:26 (12:14)

Dvorana Viktorija:  2.500 gledatelja

Suci: Ivan Pavičević i Miloš Ražnatović (Crna Gora)

Delegat: Siarhei Kot (Bjelorusija)

PPD Zagreb: Ristanović 4 obrane, Kastelic 4 obrane + 1 pogodak; Mrakovčić 4, Božić Pavletić 3, Kontrec 1, Burić 1, Sršen 2, Horvat 3(1), Potočnik 1, Jotić, Mandić 2, Hrstić, Bičanić 1, Vlah 3, Vekić, Ravnić 1

Vardar: Milosavljev 7 obrana, Kalarash; Stoilov 3, Popovski, Kristopans 7, Moraes, Dissinger 2, Karačić, Skube 5, Kalifa, Čupić 2(1), Dibirov 5, Gorbok, Šiškarev 2, Vojvodić, Kiselev

  Povratak na sve vijesti