Završena je prva faza Europskog prvenstva; Hrvatska, Slovenija i Srbija osigurale prolaz!
Objavljeno: 18. 01. 2018 - 12:37

Već je dobro poznato da je upravo Hrvatska domaćin ovogodišnjeg Europskog prvenstva koje se od 12. – 28. siječnja održava u četiri grada Lijepe naše: Splitu, Poreču, Vraždinu i Zagrebu. U prvoj, grupnoj fazi prvenstva, hrvatska je reprezentacija tri utakmice odigrala u Splitu, a snage je u pet dana odmjerila s čak tri reprezentacije: Srbijom, Islandom i Švedskom.

Šest Lavova predstavlja rukometni klub Prvo plinarsko društvo Zagreb na EHF EURO 2018, i to u tri različite reprezentacije. Sa Slovenijom nastupaju vratari Urh Kastelic i Matevž Skok, reprezentaciji Srbije na poziciji lijevog krila pridružio se Dobrivoje Marković, a hrvatske boje brane kapetan Zlatko Horvat na poziciji desnog krila te kružni napadači Igor Vori i Tin Kontrec.

Reprezentacije Hrvatske i Srbije smještene su u grupu A koja je od 12. – 16. siječnja nastupala u Splitu, dok je reprezentacija Slovenije u prvotnoj fazi od 13. – 17. siječnja boravila u Zagrebu među konkurencijom grupe C.  

Sa 16. i 17. siječnja zaključena je prva faza prvenstva. U grupi A u Splitu hrvatski su reprezentativci natjecanje otvorili visokom pobjedom u prvoj utakmici protiv Srbije (32:22). Nastavili su Hrvati pozitivan učinak u dvoboju sa snažnim Islanđanima protiv kojih ponovno uvjerljivo slave (29:22), ali zadnjeg dana u Splitu slomljen je hrvatski otpor te dva boda u džep sprema Švedska (31:35) koja u Zagreb odlazi kao pobjednik skupine! Hrvatska je tako nakon posljednje utakmice pred splitskom publikom pala na drugo mjesto te u daljnju fazu prvenstva prenijela dva boda.

Reprezentaciji Srbije u drugom je susretu uslijedio novi poraz. Bolja je u nedjelju bila Švedska (30:25) koja srpsku reprezentaciju nakon poraza od domaćina ostavlja na začelju tablice skupine A samo dan prije konačnog poretka i osiguravanja ulaznice za daljnju fazu turnira. Ipak, novi dan donosi nova iznenađenja. Iako Srbiji pobjeda od tri gola (29:26) protiv dosad sjajnog i favoriziranog Islanda nije bila dovoljna za direktan prolaz u idući stadij natjecanja, Srbiju u Zagreb šalje Švedska koja ishodom u svoju korist protiv Hrvatske srpsku reprezentaciju kvalificira za prolaz skupine! Tako je nakon pet neizvjesnih dana u Splitu na dnu ostao Island koji se ipak pokazao kao najslabija karika grupe A te s tri utakmice zaključio svoj nastup na Europskom prvenstvu i otputovao kući.

U Grupi C u Zagrebu Slovenija je prvenstvo otvorila odmjeravanjem snaga s Makedonijom. U napetoj utakmici punoj preokreta deblji kraj izvukli su Makedonci koji su s golom prednosti (25:24) oba boda odnijeli na svoju stranu. Nažalost, ni u idućem susretu Slovenija ne dolazi do pobjede već remizira s Njemačkom (25:25), pa tako pred posljednji dan grupne faze ostaje samo s jednim osvojenim bodom. Ipak, Slovenci pokazuju svoju pravu formu u zaključnom derbiju grupe C kada protiv Crne Gore prije odlaska u Varaždin slave s 28:19. Mjesto u busu za Varaždin osigurale su i momčadi Makedonije i Njemačke, dok je plasman u drugi krug promakao Crnoj Gori kao posljednjoj momčadi zagrebačke skupine.

Grupa A iz Splita je doputovala u Zagreb te se križa s grupom B koja je doputovala iz Poreča. Prvi će protivnik ,,Paklenih'' biti neugodna Bjelorusija, a slijede i okršaji protiv nekih od najboljih momčadi Europe ovom trenutku, Norveške i Francuske, pa rukometnog spektakla u Areni Zagreb neće nedostajati. Iste protivnike dijeli i reprezentacija Srbije.

Slovenci će na čelu s trenerom Veselinom Vujovićem po dolasku u Varaždin čekati na odmjeravanje snaga s Danskom, Španjolskom i Češkom.

 

Raspored za drugu fazu natjecanja:

Main Round Group I (Zagreb):

Srbija – Norveška (18. siječnja, 18:15 sati)

HRVATSKA – Bjelorusija (18. siječnja, 20:30 sati)

Švedska – Francuska (20. siječnja, 18:15 sati)

HRVATSKA – Norveška (20. siječnja, 20:30 sati)

Srbija – Francuska (22. siječnja, 18:15 sati)

Švedska – Bjelorusija (22. siječnja, 20:30 sati)

Srbija – Bjelorusija (24. siječnja, 16:00 sati)

Švedska – Norveška (24. siječnja, 18:15 sati)

HRVATSKA – Francuska (24. siječnja, 20:30 sati)

 

Main Round Group II (Varaždin):

Njemačka – Češka (19. siječnja, 18:15 sati)

Slovenija – Danska (19. siječnja, 20:30 sati)

Njemačka – Danska (21. siječnja, 18:15 sati)

Makedonija – Španjolska (21. siječnja, 20:30 sati)

Slovenija – Španjolska (23. siječnja, 18:15 sati)

Makedonija – Češka (23. siječnja, 20:30 sati)

Slovenija – Češka (24. siječnja, 16:00 sati)

Makedonija – Danska (24. siječnja, 18:15 sati)

Njemačka – Španjolska (24. siječnja, 20:30 sati)

  Povratak na sve vijesti