Nakon 15 godina Zagreb doživio prvi poraz u prvenstvu Hrvatske!
Objavljeno: 26. 03. 2022 - 8:39

Novi veliki korak ka obrani naslova državnog prvaka nisu uspjeli napraviti rukometaši Prvog plinarskog društva Zagreb, nakon što su u subotu 26. ožujka poraženi na gostovanju u Našicama gdje im nije pošlo za rukom opravdati ulogu favorita i svladati najveće rivale – rukometaše Nexea.

Kako i priliči najvećem hrvatskom derbiju, gledatelji u sportskoj dvorani Osnovne škole Kralj Tomislav, kao i oni pred malim ekranima, mogli su gledati napetu utakmicu u kojoj se u uvodnih 15-ak minuta igralo gol za gol, nakon čega je inicijativu i vodstvo preuzeo našički klub koji je u nekoliko navrata vodio i s pet pogodaka razlike, da bio na koncu slavio s konačnih 30:29 za svoju prvu službenu pobjedu nad PPD Zagrebom u prvenstvu Hrvatske. Ranije je, podsjetimo, Nexe pobjeđivao najbolji hrvatski klub u SEHA ligi i u prijateljskim dvobojima, ali nikada u domaćem natjecanju. 

Prvi poraz nakon čak 15 godina (zadnji puta Zagreb je u prvenstvu Hrvatske poražen 2007. godine od Osijeka) najbolji su hrvatski rukometaši potpisali pred gotovo tri tisuće ljudi (među kojima je bilo i 50-ak naših vjernih navijača Bijelih Lavova kojima se i ovim putem zahvaljujemo na podršci) u ispunjenoj sportskoj dvorani Osnovne škole Kralj Tomislav u Našicama, dok su Našičani upisali četvrtu ovosezonsku pobjedu u Paket24 Premijer ligi za prvaka uz onaj jedan, šokantni poraz od Sesveta.

Sastavi

Na put u Našice trener PPD Zagreba Ivica Obrvan nije mogao povesti ozlijeđene Filipa Ivića, Filipa Vistoropa i Aleksa Kavčića, zbog privatnih razloga izostao je i Jakov Gojun, dok su susret s tribina odgledali Valentino Ravnić, Fabijan Grubišić, Filip Perić i Paolo Kraljević.

Kod Našičana, pak, nisu nastupili vratar Moreno Car, desno krilo Fran Mileta, lijeva krila Aleksandar Bakić, Karlo Godec i Marin Greganić, desni vanjski Mateo Rodin, srednji vanjski Janko Kević te kružni napadač Gianfranco Pribetić.

Prvo poluvrijeme

Pogotkom Marina Jelinića otvoren je susret u Našicama, nakon čega inicijativu preuzima hrvatski prvak koji u dva navrata u tim uvodnim minutama utakmice dolazi i do dvostruke prednosti od 2:4 (6. minuta / Klarica) i 3:5 (7. minuta / Čupić).

Ipak, Našičani ubrzo odgovaraju vlastitim snagama pa tako do 20. minute susreta i oni sami u nekoliko navrata dolaze do vodstva od +2 (8:6 14. minuta / Jaganjac, 9:7 15. minuta / Jaganjac, 10:8 16. minuta Melić i 11:9 18. minuta Markušić), a kada je Velkavrh iz kontre pogodio za vodstvo Nexea 13:11 u 23. minuti trener Ivica Obrvan pozvao je za Zagreb minutu predaha.

Odmor je Zagrebašima naoko dobro došao jer su se preko Klarice u 26. minuti vratili u egal na 14:14, ali su nakon toga, uslijed ozbiljnog pada koncentracije, napravili nekoliko neshvatljivih tehničkih pogrešaka na koje su spojili i par promašenih stopostotnih prilika zbog čega su Našičani na odmor otišli s prednošću 16:14.

Drugo poluvrijeme

Nakon što Zagrebaši nisu iskoristili prvi napad nastavka, Našičani su ubacili u brzinu više i već u 35. minuti stigli od ogromnih +5 (20:15 / Jelinić), nakon čega je trener Obrvan bio primoran pozvati i drugu minutu predaha.

Imali su Našičani, međutim, prednost od pet pogodaka razlike u još nekoliko navrata (21:16 / 36. minuta Tomić i 39. minuti 22:17 / Tomić), ali Zagrebaši su se ipak pribrali i uspjeli uhvatiti konce utakmice te se približiti domaćinu na -3 nakon što je kapetan David Mandić poentirao s krila u 45. minuti.

U 50. minuti imali su domaćini prednost od 26:23, trener Branko Tamše pozvao je svoju minutu predaha i tako se ušlo u posljednjih deset minuta ovog super uzbudljivog dvoboja.

A u triler završnici imali smo priliku vidjeti i treću minutu predaha Ivice Obrvana koji je istu pozvao na početku 56. minute pri vodstvu Nexea 30:26.

Nažalost, vremena je ostalo premalo i Našičani su izdržali pod pritiskom Zagreba te na koncu slavili s 30:29 za svoje prvo, povijesno slavlje nad najboljim hrvatskim klubom.

Pojedinačni učinak

Najbolji u redovima PPD Zagreba bio je Ivan Čupić s osam pogodaka, dok su sjajnu partiju pružili i pivoti Nikola Grahovac sa sedam golova, odnosno Željko Musa s četiri zgoditka.

Dino Slavić imao je pet, a Matej Mandić dvije obrane.

Pobjednike je do slavlja u prvom redu predvodio raspucani Halil Jaganjac koji je upisao 10 pogodaka, dok su po četiri gola dodali Dorian Markušić, Mario Tomić i Marin Jelinić.

Pet je obrana upisao mladi Dorian Kuzmanović, a jednu manje Mihailo Radovanović.

Gostovanje u Varaždinu i četvrtfinale Kupa Hrvatske!

Pred rukometašima Prvog plinarskog društva Zagreb gostovanje je u Varaždinu te nakon toga domaća utakmica četvrtfinala Kupa Hrvatske.

U subotu, 02. travnja u Varaždinu ćemo gostovati u sklopu 06. kola Paket24 Premijer lige za prvaka rukometnog prvenstva Hrvatske, a nakon toga u našu će Kutiju šibica stići sastav Dubrave, s kojim ćemo odmjeriti snage u srijedu 06. travnja u 17.30 sati

Nexe – PPD Zagreb 30:29 (16:14)

OŠ Kralj Tomislav: 2 500 gledatelja

Suci: Dalibor Jurinović (Zadar) i Marko Mrvica (Biograd na moru)

Delegat: Robert Kober (Zagreb)

Nexe: Kuzmanović 5 obrana, Radovanović 4 obrane; Barišić Jaman, Vejin 2, Jelinić 4, Vida, Manci Mičević, Blažević, Velkavrh 1, Severec 1, Moslavac, Tomić 4, Melić 1, Jaganjac 10, Kavčić 3, Markušić 4

PPD Zagreb: Slavić 5 obrana, M. Mandić 2 obrane; Šipić, Ćavar, D. Mandić 1, Faljić, Klarica 3, Srna 3, Klis 1, Musa 4, Sirotić, Matanović, Čupić 8, Obranović 2, Leimeter, Grahovac 7

  Povratak na sve vijesti