“Hvala Vladi, dali su potreban vjetar u leđa za pomoć hrvatskom klupskom sportu!
Objavljeno: 29. 12. 2023 - 6:50

U srijedu 27. prosinca u Trofejnoj je sobi sportske dvorane Trešnjevka održava redovna sjednica Skupštine rukometnog kluba Zagreb.

Na Skupštini su, između ostaloga, izabrana radna tijela Skupštine, usvojen je Dnevni red, razriješeni su stari i imenovani novi članovi Izvršnog odbora kluba, izabrana je Verifikacijska komisija te je predano Izvješće iste. Nadalje,  podneseno je Godišnje izvješće o radu kluba u tekućoj godini, te je prihvaćen financijski plan i plan rada kluba za narednu godinu.

Okupljenim skupštinarima obratili su se redom predsjednik kluba gospodin Mladen Vedriš, direktor kluba gospodin Vedran Šupuković te član Upravnog odbora kluba gospodin Zoran Gobac.

Vedran Šupuković, direktor rukometnog kluba Zagreb:

„Što se tiče prošle sezone mogu reći da smo samo dijelom zadovoljni s konačnim rezultatom. U drugom smo mjesecu, nažalost, izgubili sve četiri utakmice u Ligi prvaka i tako kompromitirali sve ono dobro što je urađeno prije toga. Imali smo puno bolju poziciju od direktnog konkurenta Wisle iz Plocka, tri boda više i bolje međusobni omjer, ali smo zbog četiri poraza u veljači ostali na jesenskih osam bodova. To smo smatrali neuspjehom i mišljenja smo da smo trebali ući u drugi krug Lige prvaka.

U nacionalnim natjecanjima, kao i svake godine, suvereno smo trijumfirali tako da smo u tom dijelu ispunili sve ono što se od nas očekivalo.

Da sumiram, prošlu godinu možemo smatrati uspješnom jer smo obranili dvije nacionalne titule, ali ostaje žal za Ligom prvakom i ne prolaskom skupine.

U ovu sezonu krenuli smo s istim trenerom, Slavkom Golužom, i ekipom koja je malo izmijenjena u odnosu na lani. Imali smo šest odlazaka i pet dolazaka. Trenutačno u seniorskoj momčadi imamo 19 igrača. Prosječna starost igrača je 27,7 godina. 10 je domaćih hrvatskih igrača i devet stranaca – trojica iz Slovenije, dvojica iz Bosne i Hercegovine, jedan iz Rusije, jedan iz Kube, jedan iz Poljske i jedan je reprezentativac Srbije.

Početkom rujna, nakon utakmice protiv Kiela razišli smo se s trenerom Slavkom Golužom. Naslijedio ga je gospodin Nenad Šoštarić koji je nažalost ove jeseni imao određenih zdravstvenih problema. Neovisno o tome, klub je u jesenskom dijelu Lige prvaka ostvario nikad bolji rezultat od kada se natjecanje igra u ovakvom formatu – znači od kada se igra elitni format sa 16 klubova podijeljenih u dvije grupe. Ovo je prvi puta da smo u jesenskom dijelu ostvarili 10 bodova u 10 utakmica što znači da smo na učinku od 50 posto ukupno osvojenih bodova. To smo ostvarili u nikad težoj grupi. Ako izuzmemo Eurofarm Pelister svi ostali su teškaši europskog rukometa i ekipe koje imaju trostruko do šesterostruko veće proračune. Kad kažem proračune mislim ukupno, a kada govorimo o budžetu za prvu ekipu onda dolazimo i do 11 ili čak 12 puta većeg iznosa novca u odnosu na ono s čime mi raspolažemo.

Mislim da smo napravili veliku stvar ove godine u Ligi prvaka. Afirmirali smo cijeli niz mladih igrača koji su do sada sazrijevali kod nas, a sada su postali nositelji – Srna, Klarica Mandić, Kos, Faljić. Dakle, imamo pet igrača mlađih od 25 godina koji su postali nositelji i koji su svo ovo vrijeme bili u postupku sazrijevanja. Klub je ulagao u njih i u proteklim sezonama Lige prvaka zbog nekih njihovih grešaka smo čak izgubili i neke bitne bodove, ali u ovoj godini nam se sve to vratilo. Vjerujem da ćemo u tom trendu nastaviti i u ovim utakmicama koje nam slijede.  U drugom i trećem mjesecu imamo četiri utakmice protiv Aalborga, Kolstada, PSG-a i Kiela. Od toga je samo jedna domaća i to protiv PSG-a, 29. veljače, a preostale tri su gostujuće.

Ako izuzmemo prvoplasirani Kiel koji je malo odmaknuo, svi od 2. do 7. mjesta su kandidati za prolaz i svi su oni naši izravni konkurenti. U ovom trenutku, iza nas je Kolstadt s bodom manje. Imamo i zalihu od 11 golova prednosti iz međusobne utakmice u Zagrebu, a to je kapital koji vjerujem nećemo prokockati. Ipak, s obzirom na to da smo od Aalborga do Kolstadta svi u tri boda i svi su izravni konkurenti, jako je teško iz ove perspektive projicirati tko će ići u drugi krug. Ja se nadam da ćemo ove godine to biti mi, iako neće biti lagano neovisno o činjenici da imamo 10 bodova. Inače za ilustraciju, prošlih godina  za prolazak skupine bilo je dovoljno osam bodova, a mi sada imamo 10, četiri kola prije kraja i veliko je pitanje hoćemo li ući u drugi krug.

Neovisno o tome, ovo je bila ozbiljna godina afirmacije i povratka Zagreba na pravu europsku scenu. Povratak respekta europskih klubova i ljudi koji na europskoj razini rade u rukometu. Uvjeren sam da je ovo iskorak prema boljim rezultatima u budućnosti i činjenici da mi želimo u bliskoj budućnosti, ako zatvorimo financijske okvire, napasti ono najviše, a to je Final Four u Koelnu. Za to će nam biti potrebno još novaca i još par igrača, ali ova ekipa je afirmirana i sklopljena takva kakva je i sigurno u ovom trenutku može odgovoriti zahtjevima rukometa najviše razine u Ligi prvaka. To je neupitno i vidljivo iz svega što se događa.

Za kraj, želio bih reći kako smo sportski direktor Damir Bičanić i ja proveli desetak dana u New Yorku gdje smo razgovarali o mogućnosti da rukometni klub Zagreb početkom lipnja iduće godine odigra jedan prijateljski turnir na tom kontinentu. Na turniru bi uz nas sudjelovao rukometni klub New York, reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država te potencijalno rukometni klub Montpellier ili rukometna reprezentacija Kanade. Mislim da bi to bilo sjajno za promociju rukometa u Sjedinjenim Američkim Državama, a već smo za vrijeme boravka tamo razgovarali i s hrvatskim konzulom gospodinom Nikicom Kopačevićem koji nam je dao jaku podršku. Nama je bitno da naš eventualni dolazak i sudjelovanje na turniru ne prođe bez hrvatske zajednice, a u marketinškom smo smislu dobili i podršku gospodina Petea Radovicha sa CBS-a koji je porijeklom Hrvat i koji već godinama dolazi u Zadar i dovodi najvažnije ljude iz svijeta sporta, televizije i marketinga. Cijela ova američka priča dodatno je priznanje za naš klub, jer su domaćini mogli pozvati bilo koga od teškaša, a odlučili su se baš za nas“.

Mladen Vedriš, predsjednik rukometnog kluba Zagreb:

„Ono što bih ja dodao i što mislim da je vrlo važno jest da država krene u smjeru promjene poreznog sustava koji bi išao u korist sportskih klubova u Hrvatskoj. Dio dobiti da se prizna ne kao porezna olakšica nego da se usmjeri prema financiranju klubova. To je od velike važnost klupskom sportu u Hrvatskoj, a posebice manjim lokalnim sredinama kako bi bile u mogućnosti nastaviti razvijati svoje klubove. Ne zaboravimo pritom da bi se najveći dio toga novca ionako vratio u državni proračun. Udruženje sportskih klubova koje je u svibnju osnovano pri Hrvatskoj gospodarskoj komori dobar je potez i već je do sada dalo čitav niz dobrih impulsa. Vjerujem i nadam se da će biti sluha za konstruktivne prijedloge koji od njih dolaze i da će se uskoro dogoditi taj jedan klik kojim će svi biti zadovoljni“.

„Htio bih samo još za kraj ponoviti da je rukometni klub Zagreb ove godine po rekordni 15. put proglašen najboljom muškom ekipom Grada Zagreba. Na svečanoj dodjeli te nagrade uz igrače i stručni stožer bili smo i predsjednik Skupštine gospodin Nikša Vukas i ja. Tom prigodom sam rekao da je Europska utakmica koju Zagreb vodi između ostalog i utakmica budžeta i da je svake godine sve teže držati korak s europskom konkurencijom. Upravo stoga smatram da bi bilo vrlo važno kada bi se našao model kojim bi se dodatno pomoglo klupski sport u Hrvatskoj jer, ne zaboravimo, ako nemamo klubove nećemo imati niti reprezentaciju“.

Zoran Gobac, član Upravnog odbora rukometnog kluba Zagreb:

„Situacija u klubu je trenutno takva da nam se nakon izvjesnog perioda kao generalni sponzor vratila INA, ali ovoga puta tu je i Tifon, odnosno brand Fresh Corner.

Ukupno raspoloženje je bilo takvo da se INA vrati kao sponzor našeg kluba, a ja ovdje moram reći da je INA osnovni pokretač svih uspjeha našeg kluba u zadnjih 35 godina. Ovim putem zahvalit ću se i prijašnjim velikim sponzorima imena poput Chromosa, Elana, Lotta, Badela 1862, Vijadukta, Lutrije Hrvatske, Banke Croatia, Croatia osiguranja te naravno i Prvog plinarskog društva. Ovaj klub je uvijek imao ozbiljne sponzore, a jedan od takvih je i INA.

Što se PPD-a tiče oni su sami odlučili izaći iz kluba.

Puno radimo na financijskom osvježenju i u ovome trenutku vodimo razgovore sa sedam ili osam potencijalnih novih sponzora. Razgovara se i s potencijalnim sponzorima van granica Hrvatske i očekujemo da ćemo uskoro imati još nekih dobrih vijesti. Rukometni klub Zagreb oslonac je hrvatske rukometne reprezentacije i mi ćemo napraviti sve što je potrebno da i dalje budemo konkurentni u Europi i da razvijamo igrače za reprezentaciju. Za desetak dana je Europsko prvenstvo u Njemačkoj koje možda i nije najvažnije, ali bitno je da izborimo kvalifikacije za Olimpijske igre  u Parizu i da se tamo plasiramo. Za godinu dana od danas u Hrvatskoj se igra Svjetsko prvenstvo i tu je cilj uzeti medalju. Htio bih se zahvaliti svima u klubu na predanom radu, jer ovo dobro što nam se događa je i njihova zasluga. Hvala predsjedniku kluba, predsjedniku skupštine, članovima uprave i svima povezanima s klubom jer svako je svoj obol dao. Iskreno ću vam reći da smo u jednom trenutku bili malo poljuljani, ali žilaviji smo mi nego li su mnogi mislili. Bez obzira kako ova sezona završi važno je da zadržimo kičmu naše momčadi a to su Srna, Klarica, Mandić, Kos….Njima smo već priključili tri ponajbolja mlada igrača iz regije za sljedeću sezonu i to je ono što nas čini snažnima. Kažem vam, nama je potrebno pet milijuna eura da pretendiramo na Final Four Lige prvaka. Neki to ne uspijevaju niti s 12 milijuna eura. Mi znamo kako se to radi i kako možemo uz dosta manji novac, ali uz mlade igrače iz regije doći do velikog rezultata“.

„Nadam se da ćemo sljedeće godine pronaći još jednog velikog sponzora imena koji bi nas onda nosio uz pomoć INA-e. Moram zahvaliti premijeru Andreju Plenkoviću koji nam je dao veliku podršku i otvorene ruke da se dogodi ovo što se dogodilo s INA-om, a vjerujem da će se pozitivne stvari nastaviti događati i u periodu koji je pred nama. Uspjeli smo preživjeti, sada moramo nadživjeti. Klubovi su jedino što je ostalo neriješeno u sportu. Od nas se traži da idemo na Olimpijske igre kao kolektivni sport, isto kao i od vaterpola, košarka i odbojke. Mi smo 2009. godine organizirali Svjetsko prvenstvo u rukometu zbog kojega je ova zemlja dobila šest novih dvorana, a mi danas moramo moliti termin u Areni da bi Zagreb igrao Ligu prvaka“.

„Za kraj se želim zahvaliti još jednom premijeru Plenkoviću. Mi smo imali dobru suradnju i s prijašnjim vladama od Račanove  pa do Plenkovićeve, ali želim se posebno zahvaliti premijeru jer je dao jedan potreban vjetar u leđa kako bi se neke stvari krenule rješavati u korist hrvatskog klupskog sporta.

Ponavljam, klupski sport je jedini segment u hrvatskom sportu koje je ostao neriješen, a bez kojega nema ničega. Bez toga nam neće biti potrebne ni infrastrukturne investicije, a i reprezentacije će izgubiti svaki smisao. I tu je potrebno da izgradimo vlastiti hrvatski model financiranja klupskog sporta. Ne trebamo koristiti ni mađarski, ni slovenski, ni portugalski. U to vjerujemo i vjerujemo da će Vlada na čelu s premijerom i resornim ministrima Primorcem i Brnjac iznaći najkvalitetniji model uz potporu grupe sportskih djelatnika koja se organizirala pri Hrvatskoj gospodarskoj komori“. 

  Povratak na sve vijesti