Hrvatska napravila skok od šest mjesta, od sljedeće sezone imamo sigurnog predstavnika u Ligi prvaka
Objavljeno: 03. 08. 2024 - 5:58

Sjajne vijesti dolaze nam iz kuća europskog rukometa u Beču.

Europska rukometna federacija, naime, obznanila je rang listu država za sezonu 2025. / 2026. , a prema kojoj se Hrvatska nalazi na visokom osmom mjestu u konkurenciji zemalja čiji predstavnici imaju pravo nastupa u sklopu Machineseeker EHF Lige prvaka.  

U odnosu na ovu godinu (u rangiranju se nikada ne gleda netom završena sezona, već tri koje su joj prethodile) to je skok od čak šest mjesta (Hrvatska se trenutno nalazi na 14. mjestu), a sasvim konkretno to će značiti kako će Hrvatska od sljedeće sezone imati zagarantirano jednog predstavnika u Machineseeker EHF Ligi prvaka.

U posljednjih nekoliko godina, podsjetimo, Hrvatska je imala predstavnika u EHF Ligi prvaka ali tek nakon što bi istome bio dodijeljen tzv. „wild-card“ ili pozivnica za sudjelovanje.

Što se Europa lige tiče tu je Hrvatska također napravila iskorak te će s trenutnog šestog mjesta skočiti na četvrto mjesto, što konkretno znači da će kao i ove sezone imati tri kluba u sklopu ovog natjecanja (dva koja direktno ostvaruju pravo nastupa u grupnoj fazi natjecanja, odnosno jednoga koji će igrati kvalifikacije za grupnu fazu natjecanja).

Važno je napomenuti kako su liste u muškoj i ženskoj konkurenciji potpuno odvojene, nezavisne jedna od druge, te se ovaj tekst odnosi isključivo na poredak u konkurenciji muškaraca.

Budući da se liste također razlikuju od natjecanja do natjecanja (primjerice Hrvatska se nalazi na osmom mjestu na rang listi zemalja za EHF Ligu prvaka, a na četvrtom na rang listi zemalja za Europa ligu) važno je naglasiti kako je koeficijent određene države za određeno natjecanje rezultat ostvarenih rezultata njenog najboljeg kluba u datom natjecanju u periodu od tri sezone koje se uzimaju u obzir.

Sasvim konkretno to znači da su rezultati rukometnog kluba Zagreb u sezonama 2021. / 2022., 2022. / 2023., odnosno 2023. / 2024. direktno zaslužni za skok Hrvatske na rang listi zemalja za natjecanje u EHF Ligi prvaka za sezonu 2025. / 2026.

Također, važno je naglasiti kako je upravo Hrvatska napravila najveći skok na ovoj rang list od čak šest mjesta, a sjajan rezultat ostvarili su i Rumunji koji su s 11. skočili na 7. mjesto te će isto tako od sljedeće sezone imati zagarantiranog predstavnika u sklopu EHF Lige prvaka.

Podsjetimo, direktan plasman u EHF Ligu prvaka prema postojećem sustavu natjecanja ostvaruje prvih devet zemalja (Španjolska, Njemačka, Poljska, Danska, Mađarska, Francuska, Rumunjska, Hrvatska, Portugal), a preostalih sedam mjesta se popunjava putem „wild-card“ pozivnice.

Veliko je ovo priznanje najboljim hrvatskim klubovima za njihove nastupe na europskoj sceni.

  Povratak na sve vijesti