Tri od tri! PPD Zagreb svladao Nexe i 27. puta osvojio Kup Hrvatske!
Objavljeno: 20. 06. 2021 - 6:04

Rukometaši Prvog plinarskog društva Zagreb osvojili su Kup Hrvatske 27. puta od kada se igra ovo prestižno natjecanje.

Nakon što su u polufinalnom susretu rutinski slavili protiv Dubrave rezultatom 29:17, najbolji hrvatski rukometaši u velikom su finalu, nakon prave borbe, bili uspješniji od našičkog Nexea.

Treća ovosezonska pobjeda Zagreba nad najvećim rivalima iz Našicama izvojevana je rezultatom 26:21 (15:14).

Osvajanjem Prvenstva i Kupa u sezoni isprekidanoj korona virusom, hrvatski rukometni prvaci stigli su do 56 domaćeg trofeja!

Sastavi

Trener Ivica Obrvan na put u Poreč poveo je 19 igrača, a u odnosu na polufinalni dvoboj s Dubravom napravljene su i određene izmjene u sastavu.

Tako je na tribine preselio vratar Matej Ašanin, a u sastav se vratio iskusni Radivoje Ristanović. Lijevo krilo Davor Ćavar također je ovaj susret odgledao iz gledališta, dok se u zapisniku ponovno pojavilo ime srednjeg vanjskog Ivana Laljeka. Uz Ašanina i Ćavara, susret je s tribina gledao i lakše ozlijeđeni Luka Lovre Klarica.

Od ranije zbog težih ozljeda i procesa rehabilitacije nema Marina Šipića i Marija Vuglača, a zbog lakših ozljeda za sastav nisu konkurirali niti Nikola Grahovac, odnosno Filip Perić.

U ekipi našičkog Nexea nije bilo prva dva izbora na poziciji srednjeg vanjskog – Janka Kevića i Tomija Vozaba, a zbog ranijih ozljeda za sastav nisu konkurirali niti Mateo Rodin i Aleksandar Bakić. Također, na vratima nije bilo niti srbijanskog reprezentativca Mihajla Radovanovića koji je ozlijedio koljeno, a u zapisniku se, baš kao i u polufinalnom dvoboju sa Sesvetama, našao treći vratar Edi Vešligaj.

Prvo poluvrijeme

Utakmicu dostojnu velikog finala odigrala su dva najbolja hrvatska kluba u sportskoj dvorani Žatika u Poreču i zato je velika šteta što na istoj nisu mogli prisustvovati gledatelji.

Zagreb je otvorio susret s Todorom Jandrićem na vratima, Darkom Stojnićem na crti, Vladom Matanovićem i Davidom Mandićem na krilima te s vanjskom linijom Csaba Leimeter – Luka Mrakovčić – Aleks Vlah. U fazi obrane umjesto Mrakovčića je ulazio Zvonimir Srna.

Našičani, pak, otvaraju dvoboj s Morenom Carem na golu, Mario Tomićem na crti, Franom Miletom i Marinom Jelinićem na krilima te s vanjskom linijom Borna Manci Minčević – Dorian Markušić – Halil Jaganjac. U fazi obrane umjesto Milete ulazio je kapetan ekipe Marko Mrđenović.

Od prve minute vodstvo se izmjenjivalo, ali se pritom igralo gol za gol sve tamo do 14. minute kada je Mario Tomić postigao pogodak s crte za vodstvo Našičana 6:8.

Pet minuta kasnije, pri vodstvu Nexea 9:11, trener PPD Zagreba Ivica Obrvan traži minutu predaha, a ista je, kako će se uskoro pokazati, u potpunosti urodila plodom.

Naime, nakon kratkog predaha najbolji hrvatski rukometaši rade seriju 5:0, a da kapetanu Davidu Mandiću u jednoj čistoj kontri nisu suđeni koraci moglo je vodstvo PPD Zagreba biti i veće.

Seriju Zagreba pogotkom iz sedmerca prekinuo je Saša Barišić Jaman u 26. minuti, što je bio prvi pogodak Našičana nakon punih sedam minuta. Isti je igrač samo napad kasnije imao priliku dodatno smanjiti zaostatak svoje ekipe, ali ovoga puta mu je šut iz sedmerca pročitao sjajni mladi vratar Zagreba Todor Jandrić.

Do konca poluvremena opet se igralo gol za gol, a pogotkom Luke Mrakovčića iz penala, za vodstvo Zagreba 15:14, samo deset sekundi prije isteka vremena postavljen je i konačni rezultat prvih 30 minuta.

Drugo poluvrijeme

U nastavku utakmice zaigrali su Zagrebaši puno čvršće u obrani, a sve je to popratio još jednom sjajni Todor Jandrić.

Već do 40. minute utakmice napravili su hrvatski prvaci seriju 4:1 i tako se odvojili na četiri pogotka prednosti.

Pozvao je trener Nexea Branko Tamše minutu predaha, ali nije to puno koristilo Našičanima, jer je nakon pogotka Frana Milete u 43. minuti nastupilo sušno razdoblje za ekipu iz Našica.

Naime, fantastično pokretljiva obrana najboljeg hrvatskog kluba i raspoloženi Jandrić ostavili su Nexe čitavih 12 minuta bez pogotka, sve tamo do 55. minute kada je Gianfranco Pribetić pogodio za 23:19.

Razlog zašto se PPD Zagreb nije još više odvojio u tom periodu utakmice jest i fantastični Moreno Car na vratima Nexea koji je izluđivao Zagrebaše branivši im jedan zicer za drugim.

Na koncu je PPD Zagreb slavio s 26:21 i tako još jednom pokazao da je bez premca najbolji hrvatski klub.

Pojedinačni učinak

Najraspoloženiji pojedinci u velikoj pobjedi hrvatskih prvaka bili su Luka Mrakovčić i Aleks Vlah s po sedam pogodaka, dok je jedan manje postigao kapetan David Mandić.

Svakako treba pohvaliti i izvedbu Todora Jandrića koji je u finalnoj pobjedi upisao 10 obrana.

Kod Našičana apsolutno prvo ime bio je sjajni Moreno Car s čak 14 obrana. Što se napadačkog učinka tiče valja istaknuti nastupe Marija Tomića i Ivana Vide, svakoga s po tri pogotka.

A sada slijedi zasluženi odmor!

Pobjedom u finalu Kupa protiv Nexea, rukometaši PPD Zagreba zaključili su jednu od najtežih sezona u svojoj povijesti.

Sezona, koju je na klupi započeo Igor Vori, potom nastavio Vlado Šola, da bi istu kraju priveo Ivica Obrvan, u prvom je redu bila obilježena nizom prekida, karantena, odgoda utakmica i ostalih nuspojava vezanih za širenje globalne pandemije virusa covid_19.

U takvim uvjetima nikome, pa tako niti našim rukometašima, nije bilo lako zadržati formu, igrati i biti u iole natjecateljskom ritmu.

Pa ipak, nešto slabiji nastup u EHF Ligi prvaka, najbolji su hrvatski rukometaši uspjeli nadomjestiti plasmanom u četvrtfinale SEHA Gazprom lige (na rasporedu u drugoj polovici kolovoza), kao i osvajanjem dva domaća trofeja.

Zbog toga, ali i iznimnog truda i rada svih igrača i članova stručnog stožera, ali i uprave i zaposlenika kluba, velike čestitke cjelokupnom sportskom kolektivu Rukometnog kluba Prvo plinarsko društvo Zagreb na tomu što su nikada dužu sezonu na koncu učinili uspješnom!

A sada nam svima slijedi zasluženi odmor!

PPD Zagreb – Nexe Našice 26:21 (15:14)

Sportska dvorana Žatika: Bez gledatelja

Suci: Matija Gubica (Višnjevac) i Boris Milošević (Osijek)

Delegat: Vladimir Sokol (Novi Marof)

PPD Zagreb: Ristanović, Jandrić 10 obrana; Vistorop, Mrakovčić 7, Mandić 6, Burić 2, Srna, Obradović, Stojnić, Kraljević, Laljek, Matanović 1, Ravnić, Hrstić 3, Leimeter, Vlah 7

Trener: Ivica Obrvan

Nexe Našice: Vešligaj, Car 14 obrana; Mileta 1, Mrđenović, Barišić Jaman 2, Buvinić, Jelinić 2, Vida 3, Manci Minčević, Blažević, Severec 2, Pešić 1, Tomić 3, Jaganjac 4, Markušić 1, Pribetić 2

Trener: Branko Tamše

  Povratak na sve vijesti